Какво е пародонтална болест?

Пародонтални заболявания; Те са възпалителни заболявания, които засягат също венците, околните тъкани и челюстната кост. Болестите на венците са първата причина за загуба на зъби. Тези заболявания могат да се лекуват лесно и успешно, когато се диагностицират на ранен етап. Профилактика или лечение на заболявания на венците; Носи и други предимства като защита на естествените зъби, по-удобно дъвчене и по-добро храносмилане.

Какви са симптомите на заболяването на венците?

Има много признаци на заболяване на венците;

Кървене на венците по време на миене на зъбите
Зачервени, подути и нежни венци
Венци, които могат лесно да се отделят от зъбите и да се отдалечат
Възпалителен секрет между зъбите и венците
Зъби, които се люлеят или се отдалечават един от друг (създаване на празнини между зъбите или увеличаване на съществуващите празнини)
Промени в отношенията между горните и долните зъби по време на захапване
Промяна в прилягането на частична протеза, влошаване.
Постоянен лош дъх

Каква е причината за заболяването на венците?

Най-важната причина за заболяване на венците е лепкавият и безцветен филмов слой, наречен “бактериална зъбна плака”, който се натрупва върху зъбите. Отстраняването на зъбната плака чрез ежедневно миене и използване на зъбен конец е основното изискване за здрава уста. Ако плаката не се отстрани ефективно от зъбите, тя се превръща в неправилна и пропусклива структура, известна като зъбен камък или зъбен камък. Вредните продукти, отделяни от бактериите в плаката, предизвикват дразнене на венците. Благодарение на тези продукти се разрушават влакната, които свързват гингивата със зъба, гингивата се отдалечава от зъба и се образува пародонтален джоб. По този начин е по-лесно за бактериите и техните продукти да преминат към по-дълбоки тъкани. С напредването на болестта джобът става по-дълбок, бактериите се задълбочават; Той прогресира до костта и разрушаването започва в алвеоларната кост, която поддържа зъба. Ако болестта не се лекува, в крайна сметка зъбите ще се разхлабят и дори може да се наложи екстракция.

Как да предотвратим заболяването на венците?

Най-важната задача в превенцията на пародонтоза се пада върху самия човек. За да се поддържат зъбите в здравословно състояние, е необходимо премахване на бактериална зъбна плака с ежедневни процедури за грижа за устната кухина (миене на зъби и използване на зъбен конец). Също толкова важно е редовно да посещавате зъболекаря. Ежедневните процедури за грижа за устната кухина могат да сведат до минимум образуването на зъбен камък, но може и да не го предотвратят напълно. Оценката от зъболекар на области, които не могат да бъдат достигнати с четка за зъби, конец за зъби или други почистващи инструменти, е необходима за отстраняване на съществуваща зъбна плака и/или зъбен камък.

Какво е лечението на заболявания на венците?

Лечението в ранните стадии на заболяването на венците включва премахване на прикрепените елементи (плака и зъбен камък) върху зъбите и осигуряване на гладка коренова повърхност. Този процес осигурява премахване на бактерии и дразнители, които причиняват възпаление на венците. Обикновено това лечение е достатъчно, за да може гингивата да се адаптира отново към зъба или да свие гингивата и да премахне джоба. В повечето случаи в ранните стадии на заболяването на венците ежедневната ефективна грижа за устната кухина е достатъчна за успешно лечение, след отстраняване на зъбен камък, премахване на плака и осигуряване на гладка коренова повърхност. По-напредналите случаи може да изискват хирургично лечение. Целта на това лечение е да почисти зъбния камък в дълбоките пародонтални джобове около зъбите, да елиминира джоба чрез свиване и да осигури гладка коренова повърхност и да създаде по-лесно почистваща се гингивална форма.

След пародонтално лечение пациентите трябва редовно да се преглеждат от зъболекар, да се контролират плаките и да се отстраняват нови натрупвания на зъбен камък от околната среда. Но не бива да се забравя, че; Никой процес не може да бъде по-полезен за поддържане на постигнатото с пародонталното лечение от ефективното прилагане на ежедневните процедури за грижа за устната кухина.