Целта на ортодонтското лечение е не само естетически принос към човека чрез коригиране на струпването на зъбите и несъвместимостта в челюстта. Освен това предотвратяването на евентуален зъбен кариес, заболявания на зъбите и венците и ставни проблеми е едно от задълженията на тази специалност.

Кога трябва да се направи първият преглед в ортодонтията?

Всеки съзнателен родител; Дори да няма видим проблем, той трябва да заведе детето си на преглед при ортодонт, когато е на 6-7 години.

Освен това;

Дишане през устата или проблем с аденоидите
Дългосрочна употреба на залъгалка
навик за смучене на палеца
с цепнатина на устната и небцето
тези, които имат липсващ зъб или са получили силен удар в челюстта си
От майчина или бащина страна долната или горната челюст е твърде напред/напред
Ако сред хората се наблюдава състояние, известно като назъбване (когато деца, чиито горни предни зъби са твърде далеч напред, вероятността от счупване на предните им зъби е много висока)
Ранно изваждане на млечни зъби по каквато и да е причина
Всяко дете, за което се смята, че има струпване на зъбите, непременно трябва да бъде прегледано от ортодонт.

Важна ли е възрастта при ортодонтското лечение?

Днес родителите се интересуват много от оралното здраве на децата си. Ако първото посещение при ортодонт се прави около 6-7-годишна възраст, когато първичните зъби започват да падат и постоянните зъби започват да никнат, някои ортодонтски проблеми могат да бъдат разрешени с много прости интервенции от края на първичния период на съзъбието, без отлагайки го до зряла възраст.

Ортодонтът ще насочва като пътен полицай в посоката на поникване и позициониране на тези зъби по свой начин, без да се сблъскват един с друг, по време на никнене на млечни зъби и никнене на постоянни зъби. Различната възраст ще бъде подходяща за лечение на различни ортодонтски аномалии. При първото посещение при ортодонт ортодонтът ще сподели със семейството дали ще възникне ортодонтска аномалия с неговия клиничен опит и предвидливост и кога ще бъде най-подходящото време за лечение. Някои лоши навици като смучене на палец могат да бъдат изоставени в ранна възраст с помощта на ортодонт.