Педодонтия (детска / детска дентална медицина), по дефиниция, е клон на денталната медицина, който се занимава с оралните и денталните здравни проблеми на бебета, деца и лица, които изискват специално внимание. Педодонтията е единственият клон на денталната медицина, свързан с възрастта.

Педодонтията е ограничена от възрастта, но педодонтите могат да извършват всички стоматологични лечения като пародонтално лечение, пломбиране и изваждане на зъби според нуждите от лечение на децата. Педодонтите са зъболекарите, с които децата се сблъскват за първи път. През периода от ранна детска възраст до млада възраст всички орално-дентални здравни проблеми и превантивни лечения се извършват от педодонти. Педодонтите също изискват специално внимание; Имат знания и опит за решаване на орално-денталните здравни проблеми на инвалиди и деца с хронични заболявания.

Подобно на педиатрите, детските зъболекари (педодонти) също се занимават с решаването на проблеми със здравето на устната кухина и зъбите при децата. В допълнение към решаването на орално-дентални здравни проблеми при деца, педодонти; В допълнение към обучението си по дентална медицина те получиха специално обучение за превантивни стоматологични практики, общуване с деца, насоки за позитивно поведение и други техники за преодоляване на страха от зъболекар.

Първа среща с педодонта
Идеалното време за това е шест месеца след появата на първите зъбки на бебето. Защото; Проблемите със зъбите могат да започнат в много ранна възраст. В този период ще бъде възможно да се предотвратят проблемите, които могат да възникнат, като се информирате за храненето на бебето, грижата за зъбите и навиците за сукане.

Първото посещение при зъболекар на детето обикновено е под формата на въведение. При първия преглед не се провежда лечение, извършва се само устно-дентален преглед, дава се информация за устната хигиена и хранене. Според нас първата стъпка от педодонтския триъгълник, състоящ се от „Педодонт-Дете-Семейство” е направена в тази сесия. След това, чрез използване на най-новите технологии, се извършват допълнителни стоматологични прегледи като рентгенови снимки и изследвания за кариес за определяне на текущото състояние и нужди на детето по отношение на зъболечението, а семейството и детето се информират за процедурите, които трябва да бъдат извършени. в следващата сесия.

Като цяло много зъболекари се концентрират само върху оплакванията и зъбите на своите пациенти, когато седят на зъболекарския стол. Но за нас, педодонтите, най-важният критерий не са зъбите, а самото дете. Защото знаем това; Дете, което не се страхува от зъболекаря, лесно ще лекува зъбите си. Поради тази причина, ако детето има страх от зъболекари в първите няколко сеанса, ние правим само разговори и упражнения за преодоляване на този страх от детето без никакво лечение. По принцип не предпочитаме семействата да влизат в стаята за лечение с децата си, с изключение на много малки деца. Защото през повечето време семействата отразяват страховете и тревогите си върху децата си и влияят негативно на положителното поведение на детето в кабинета за лечение. Нашият опит и предишни проучвания показват, че когато децата са сами в кабинета за лечение, те влияят положително на сътрудничеството им със зъболекаря. Не забравяй това; Колкото по-добри са отношенията педодонт-дете, толкова по-успешни ще бъдат лечението.

Педодонтите са получили специално обучение как да успокояват и отпускат децата преди и по време на зъбно лечение. В допълнение, сегашните клинични среди, стилове и помощен персонал на педодонтските лекари са изцяло съобразени с нуждите на децата. Поради това децата се чувстват много по-комфортно и безопасно в клиниките на педодонти. Преди стоматологичните процедури педодонтът обяснява на детето процедурите, които трябва да се извършат с техниката „Кажи-покажи-приложи” една по една, като въвежда инструментите, те ги идентифицират с други предмети и гарантират, че детето не се страхува от тях . По време на лечението продължава непрекъснатата комуникация между детето и педодонта, положителното поведение на детето се възнаграждава незабавно от педодонта чрез използване на положителни изречения, което повишава положително мотивацията на детето. Ако детето покаже проблеми с придържането по време на лечението, то се опитва да продължи лечението, като се използват други методи за сътрудничество, като гласов контрол и десенсибилизация. Ако нито един от методите не работи, тогава може да се обмисли седация или обща анестезия.

Зъбен кариес/качество на живот при деца
Проблемите със здравето на устната кухина и зъбите са често срещан здравен проблем при децата както в развитите, така и в слаборазвитите страни. Лоша устна хигиена при деца поради диета или навици за миене на зъби; Може да забави растежа и развитието. Последните проучвания показват, че децата със зъбен кариес в устата в ранна детска възраст може да имат структура, предразположена към зъбен кариес в бъдеще. Ранна диагностика и методи за превантивно лечение; Изглежда, че е най-ефективното решение за здравословния растеж на децата. Също така, проведените проучвания

Посочено е, че може

причиняват много важни психологически и физиологични проблеми като дефицит на вниманието, неуспех в часовете, нередовен сън, загуба на апетит/затруднение в храненето и комуникацията с околната среда при деца с кариес в ранна детска възраст.

Деца, страдащи от болка в резултат на зъбен кариес; Те не могат да дъвчат или поглъщат студени/горещи или твърди храни. Поради това недохранване могат да се наблюдават сериозни инфекции в областта на главата/шията и челюстта поради загуба на тегло при деца и прогресиране на зъбния кариес. Такива инфекции, които могат да се наблюдават при деца с продължителен растеж и развитие, застрашават други жизненоважни органи на децата (напр. сърце, бъбреци, черен дроб и др.) като огнище на инфекция.

Не е възможно да се очаква дете, което не закусва достатъчно сутрин поради кариес в устата си, да се концентрира достатъчно върху уроците си в училище или да разбере уроците на дете, което не може да спи достатъчно през нощта поради зъбобол. Всички тези негативи могат да попречат на детето да загуби волята си да учи или да общува с околната среда.

Като цяло подходът на семействата у нас, още повече че децата в училищна възраст имат и млечни, и постоянни зъби в устата си; така или иначе, все едно млечният зъб ще падне. Млечните кътници обаче обикновено остават в устата до 11-12-годишна възраст и играят много важна роля в храненето. Здравето на зъбите на децата играе важна роля за това те да бъдат успешни и здрави личности.

За да се избегнат всички тези негативи, редовният зъболекарски/педодонтски (педодонтски зъболекар) контрол е първата и най-важна стъпка в превенцията или ранната диагностика на зъбния кариес. Освен това, благодарение на балансираната диета и редовното миене на зъбите, вече е много лесно за децата да имат зъби без кариес за цял живот.