Протеза Зъби
Протезното лечение (Протези) има за цел премахване на всички видове обеззъбяване, възстановяване на увредените зъби и придобиване на функционалност и естетика в устата. Според броя на липсващите зъби и нуждите на пациентите, протезите основно се делят на неподвижни (фасети, мостове) и подвижни протези (небце, протези). В допълнение, приложенията в естетичната стоматология, които излязоха на преден план през последните години (порцеланови ламинати, Smile Design, фасети Empress, циркониев порцелан и др.) са включени в обхвата на протезното лечение и са една от важните области на експертиза в стоматологията.

Фиксирани протези
Те са протези, които се фиксират към съществуващите зъби или импланти в устата от лекаря и не могат да бъдат прикрепени или отстранени от пациента. Фиксираните протези включват апликации на корони (фурнири) и мостове. Могат да бъдат произведени от различни материали като пластмаса (временна), порцелан с метална подложка, порцелан с цирконий, порцелан императрица. При вземането на решение кой материал да се използва, изборът се прави, като се вземат предвид параметри като естетическото очакване на пациента, в коя част на устата да се направи възстановяването, колко дълго ще се отстрани беззъбостта и икономическото положение на лицето, което ще имайте процедурата.

корони (покритие)
Зъбните коронки са капачки, които прилягат върху увредения зъб и имитират зъба по форма, размер и естетика. Може да бъде произведен от пластмаса (временна), порцелан с метална опора или изцяло керамични (Цирконий, Empress) материали. Короните се фиксират върху съществуващия зъб със специални лепила. Те са много удобни за използване. Често зъби с много големи пломби, счупени зъби (големи фрактури) и зъби с лечение на коренови канали с прекомерна загуба на тъкан се опитват да увеличат трайността им чрез изработване на корони (фасети). В допълнение, короните се използват и за премахване на ситуации като дизайн на усмивка, неестетични позиции на зъбите, струпване.

Мост
Зъбните мостове затварят празнините, създадени от един или повече липсващи зъби. Мостовете се състоят от корони от двете страни на зоната на беззъбието и изкуствения зъб между тях (тело на моста). Мостовете са фиксирани протези, поддържани от естествени зъби или импланти и могат да бъдат произведени от пластмаса (временна), порцелан с метална опора или изцяло керамични (Цирконий, Empress) материали. Ако зъбите от двете страни на липсващия зъб са непокътнати, лечението с импланти може да бъде по-полезна алтернатива на мост.

Подвижни протези
Тотални протези
Прилага се върху устата, където всички зъби липсват.

Частични протези
Прилага се при частично обеззъбени усти. Ретенцията се осигурява с пирони и кукички на зъбите.

Частични протези с прецизно прикрепване (протези с щраквания)
Това е вид зъбна протеза, прилагана в случаите, когато има много липсващи зъби и лечението не може да се извърши с фиксирани протези. Сред хората е известна още като „протеза със закопчалки“ заради скритите фиксатори, които се вписват в подготвените прорези в зъбите. Прецизните задържани протези са естетични протези, които нямат видими отвън апарати като кукички.

Горни протези за импланти
Фиксирани: мостове или корони, направени с опора от импланта. Подвижни: Това са тотално подобни протези, направени с подкрепата на предпочитани импланти в уста с недостатъчна костна опора.

Пълна протеза
Известни още като палатинални протези, те са протези, които се изработват при липса на зъби в устата и пасват на долното и горното небце.

Колко дни отнема фазата на строителство, колко пъти трябва да идвам?
Пълните протези се изготвят средно за 5 сесии с отпечатъци и различни репетиции. Средно 2 седмици са достатъчни за 5 сесии.

Използване на пълни протези
Тъй като палатиналните протези са подвижни протези, те са по-трудни за използване от другите протези. Лесно се поставя и сваля на долната и горната челюст, но комфортът и ефективността на дъвчене на фиксираната протеза не се очаква. Когато се носи за първи път, в някои области могат да се появят синини и наранявания.

Почистване на пълни протези
Почистването на пълни протези се извършва под течаща вода с помощта на сапун и четка. Пастата за зъби не се използва за почистване. Може да се почиства с обикновени четки за зъби, както и със специални почистващи четки за пълни протези. Освен това има почистващи таблетки на някои марки, протезата може да се почисти, като протезата се държи в таблетка, хвърлена в чаша с вода.

Възможност за хранене с пълни протези
Задържането на протезата, която се изработва по поръчка чрез измерване на челюстите, зависи от количеството кост в долната и горната челюст. Ако количеството кост е достатъчно, задържането и стабилизирането на протезата също са добри и храната може лесно да се смила с протези. Когато за първи път се направи пълната протеза, може да е трудно, докато мускулите на бузите и устните свикнат с нея, след което функциите на захапване, рязане и смилане могат да се изпълняват удобно. Ако amou

nt кост в долната и горната челюст не е достатъчна, протезата може да се движи по време на хранене, тъй като задържането и стабилизирането на протезните зъби също ще намалеят. В този случай могат да се използват специални лепила или протезата не трябва да се движи.

Може да се наложи да получите подкрепа от импланти, поставени в челюстната кост.

Естетика при пълни зъбни протези
Пълните протези запълват и надуват вдлъбнатините на бузите и устните. Зъбите, използвани в протезите, могат да бъдат проектирани и като порцеланови в предната група. В този случай естетическото удовлетворение е високо.

Съображения при използване
Трябва да се внимава за почистването на пълните протези, а почистването никога не трябва да се извършва с вряла вода. През нощта протезата трябва да се извади от устата и да се съхранява в специален контейнер. В допълнение към тези, не трябва да се забравя, че е крехка в случай на изпускане, докато го обличате или почиствате, и трябва да се внимава.

Ремонт на зъбни протези при счупване или падане
Въпреки че варира в зависимост от формата и размера на счупването, обикновено може лесно да се поправи и може да се наложи измерване на челюстите за ремонт. Падащите от протезата зъби също се поправят лесно.

Частични зъбни протези (закачена протеза)
Те са протези, направени в случаите, когато не може да се приложи фиксирана протеза. Тъй като протезата се прикрепя към зъба пред зоната на беззъбието с кука, тя се нарича още кука протеза. Колко дни са необходими за направата на закачени зъбни протези, колко пъти трябва да идвам? Етапите на частична протеза са същите като етапите на пълна протеза. Частичните протези също се изготвят средно за 5 сесии с измервания и различни репетиции. Средно 2 седмици са достатъчни за 5 сесии.

Използване на частични протези
Частичните протези се поддържат от зъбите с помощта на кукички. Въпреки че е много стегнат при обличане и събуване, с времето е по-удобен за обличане и сваляне. Удобството и ефективността на дъвчене на фиксираните протези не могат да се очакват при частични протези.

Продължителност на живота на закачените протези
Частичните протези служат в продължение на много години, когато се осигуряват добра грижа и хигиена. В случаи на отслабване или остеопороза, протезата може да се разхлаби и да играе през годините. Освен това, в зависимост от употребата, може да се срещне огъване и счупване на куките. Освен това е възможна загуба на поддържани зъби. В този случай изгубеният зъб може да се добави към съществуващата протеза.

Прецизно прикрепени протези (Snap-Up протези)
Това е вид зъбна протеза, прилагана в случаите, когато има много липсващи зъби и лечението не може да се извърши с фиксирани протези. Сред хората е известна още като „протеза с щраквания” заради скритите фиксатори, които се вписват в подготвените прорези в зъбите.

Време за изграждане
Етапите на протезата с прецизно закрепване (закрепваща се протеза) са същите като частичните етапи. Прецизно свързаните протези също се изготвят средно за 5 сесии с измервания и различни репетиции. Средно 2 седмици са достатъчни за 5 сесии.