Избелване на зъби (избелване) Какви са методите за избелване (избелване) на зъби?

Избелване на зъби в кабинета/клиниката
Избелване на зъби у дома
Комбинирано избелване на зъби (както домашно, така и в офиса)
Вътрешно (вътрешно) избелване (Избелване на вътрешността на зъба)

Кой е най-ефективният метод за избелване на зъбите?

Най-ефективният метод за избелване на зъбите е комбинираното избелване, при което офисното и домашното избелване се прилагат заедно.

Офис тип избелване на зъби

Офисният метод за избелване на зъби е метод за избелване на зъби, който дава резултати за по-кратко време от домашното избелване на зъби, което може да се приложи от лекар в клинична обстановка. Както при домашното избелване, зъбните камъни и др., които ще повлияят на процеса на избелване. отрицателните ефекти трябва да бъдат премахнати.

Зъболекарят започва приложението за избелване на офиса, като взема мерки за защита на венците и други меки тъкани, които могат да бъдат повредени в устата. Венците са покрити със защитен слой и избелващият агент не може да достигне до венците. Разликата на това приложение от домашното избелване е, че активното вещество на използвания химикал е повече и трябва да се използва под наблюдението на зъболекар. Офисното избелване, което дава по-бързи резултати от домашното избелване, осигурява много по-дълбоко избелване на зъбите, когато се прилага със светлинни източници като LED или лазер.

Ситуации, при които може да се приложи избелване на зъби

Физиологично оцветяване, което продължава през целия живот
Обезцветяване след запълване с амалгама
Използване на антибиотици в ранна детска възраст
Промяна на цвета от вътрешността на зъба поради лечение на кореновия канал
Оцветяване на повърхността на зъба поради продължителна употреба на кафе, чай, тютюн, червено вино и вода за уста
Оцветяване, което възниква поради кървене вътре в зъба поради смъртта на жива тъкан в зъба в резултат на травма.

Механизъм за избелване на зъбите

В процеса на избелване на зъбите оцветените органични и неорганични вещества, образувани в порестата структура на емайла върху горния слой на зъбите, се отстраняват с избелващи гелове (карбемид пероксид).

Домашно избелване на зъби

Персонализираните избелващи плочи се приготвят чрез измерване вътре в устата. Върху тази подготвена плоча се нанася определено количество избелващ гел (10-15% карбамиден пероксид).

Време за лечение за избелване на зъби у дома

Това е лечението, прилагано от самия пациент, за предпочитане през нощта, като се използват плочките поне 2-6 часа през деня, средно за 10-15 дни.

Как да нанесете гел върху плака

Най-важният момент, който трябва да имате предвид при домашното избелване на зъбите, е да не нанасяте гела твърде много. Ако се нанесе твърде много, гелът, преливащ от плаката, дразни венците. В такъв случай венците трябва да се измият незабавно и да се нанесе върху раздразнената повърхност крем, съдържащ витамин Е.

Недостатъци на домашното избелване

Дълъг период на лечение от една седмица до един месец
Да не се използват напитки като кафе, кола и др., които причиняват обезцветяване на зъбите по време на лечението
Стойте далеч от цигари и подобни избелващи вещества, докато приложението приключи
Увреждане на венците в резултат на невнимателно поведение при поставяне на плаките върху зъбите
Въпреки че е лесен за използване, днес е по-малко предпочитан поради загубата на време и липсата на резултати при някои дълбоки оцветявания.

Комбинирано избелване на зъби

Това е метод за избелване на зъби, при който офис и домашен тип се прилагат заедно. След избелване на зъбите в клиниката се нанася гел върху специално приготвените за пациента плаки и процесът се поддържа с домашно избелване за 4-6 дни.

Вътрешно избелване

Прилага се върху зъби, които променят цвета си след лечение на кореновия канал. След отстраняване на пломбата в зъба, върху отворения кухина се нанася избелващ гел. След това зъбът се затваря плътно с временна пломба. Сесиите се повтарят, докато се постигне желаният цвят.

Вредно ли е вътрешното избелване на зъбите за зъбите?

Пълнежът на канала трябва да бъде добре изолиран. Няма вреда, ако е добре изолирана.

Какви са вредите или страничните ефекти от избелването на зъбите?

Избелващи методи, различни от безжизнени зъби (с лечение на коренови канали), могат да причинят чувствителност на зъбите, макар и малко. Тази чувствителност на зъбите; може да е против времето, много горещи или студени храни и напитки. Това е нормален и очакван страничен ефект. Обикновено се очаква чувствителността на зъбите да премине в рамките на 24-48 часа. Когато възникне неочаквана ситуация, трябва да се консултирате с лекар.

Колко дълъг е периодът на лечение за избелване на зъбите?

Избелването на зъбите варира от човек на човек. Средното време за избелване е 2-3 седмици. Колкото повече пожълтяват зъбите, толкова по-ефективно може да бъде избелването. Побеляването, причинено от употребата на антибиотици, е по-трудно за избелване и може да отнеме повече време, за да се постигне резултатът.

Необходимо ли е почистване на избелващата плоча?

Да ти трябва. След употреба чиниите се измиват с течен сапун и се изплакват обилно. След като се уверите, че са сухи,

трябва да ги съхранявате в кутията, която ви дадохме.

Колко дълго е ефектът и трайността на избелването на зъбите?

След избелване цветът започва да избледнява с времето. През този период на пациента се оцветяват течности (чай,кафе-вино-кола) и пушене. Отнема между 6 месеца и 1 година. Ако се подкрепи с 1 или 2 сесии на всеки 4-6 месеца, избелването на зъбите става постоянно.

Какво трябва да имам предвид при избелване на зъбите си?

По време на избелването определено трябва да се избягват оцветени течности като чай-кафе-вино-кола и тютюневи изделия. В случай на употреба, процесът има нежелана реакция и зъбите са обезцветени.

Вреди ли процесът на избелване на зъбите?

Избелването, извършено под контрола на зъболекар, не вреди на зъбите. В противен случай не бихме направили тази практика както на себе си, така и на близките си.

Какво е лазерно избелване на зъби?

Методът за избелване на зъби с лазер се използва за активиране на избелващото лекарство, нанесено върху емайловите повърхности и за съкращаване на времето.